Categorie: Aragazuri

Pentru unora dintre cumparatori, la prima vedere, s-ar putea sa li se pare un lucru banal sa achizitioneze un aragaz bun. Insa, la o privire mai in detaliu, ar putea observa ca lucrurile sunt destul de complexe. Exista o multime de variante pe piata, care ar putea ingreuna decizia de cumparare. Ca atare, inainte de a face orice alegere, va propunem sa urmariti in continuare materialul pe care l-am pregatit unde vom discuta despre tot ceea ce trebuie sa stiti.

Cele mai bune aragazuri

#1 Aragaz Bosch HXN39BD50

Bosch HXN39BD50

Verifica oferta curenta!

Este un aragaz mixt prevazut cu patru arzatoare de dimensiuni diferite. Include display digital, dar si functii precum EcoClean, timer, grill, convectie. Cuptorul ofera o capacitate de 66 de litri si face parte din clasa de eficienta energetica A.

#2 Aragaz Beko FSM52330DAO

Beko FSM52330DAO

Verifica oferta curenta!

Este un model mixt, ce include plita cu patru arzatoare si gratar din fonta, dar si cuptor electric ce face parte din clasa de eficienta energetica A. Include funciti utile precum cea de grill, rumenire, timer, ventilator.

#3 Aragaz Beko FSMT52320DXO

Beko FSMT52320DXO

Verifica oferta curenta!

Este un alt model mixt prevazut cu plita cu patru arzatoare si sistem de aprindere electrica, dar si cuptor prevazut cu o capacitate de 55 de litri. Face parte din clasa de eficienta energetica A si include functii utile precum grill, rotisor, timer, ventilator.

Ce tipuri de aragazuri exista?

Este foarte important sa cunoasteti care sunt variantele de argazuri care exista pe piata si sa decideti de ce aveti nevoie. Astfel, va vom prezenta in continuare optiunile pe care le aveti si ce presupune fiecare.

 

Cum alegi cel mai bun aragaz?

Primul pas este sa a analizati frecventa de gatit si obiceiurile culinare. Daca gatiti zilnic sau destul de frecvent, atunci va trebui sa luati in calcul un argaz cu cuptor peromrant.

Producatorii pun la dispozitie o gam avariata de optiuni atat din prespectiva modului in care sunt gandita, cat si din punct de vedere al dotarilor, dimensunilor si asa mai departe. Alegerea celui mai bun aragaz depinde de nevoile pe care fiecare familie le are, de aceea este important sa analizati fiecare aspect si sa decideti ceea ce vi se potriveste cel mai bine.

Aragazul pe gaz

Este cea mai populara varianta de aragaz si este capabila sa asigure o incalzire uniforma. O flacara reuseset sa acopere partea inferioara a vasului de gatit distribuind caldura in jurul sau. In plus, poate fi si o alterantiva economica.

Aragazul pe gaz se incalzeste mai repede si nu necesita sursa de electricitate pentru functionare. Astfel, devine utilizabil si atunci cand apar pene de curent.

Aragazul electric

Tot mai multi cumparatori sunt atrasi de variantele de aragazuri electrice. Acestea ofera un design simplu si elegant, suprafata plitei fiind realizata, de regula, din sticla ceramica.

Aragazul electric ofera un numar fix de zone de gatit de dimensiuni diferite, sursa principala de caldura fiind amplasata sub suprafata ceramica. Un senzor integrat va va avertiza de fiecare data cand aceste zone ating temperaturi ridicate care n-ar fi normal sa fie atinse.

Recipientele din fonta, stical sau ceramica nu sunt potrivite pentru gatitul pe acest tip de araga. Incercati sa miscati vaselel deja amplasate pe suprafata doar prin ridicare, caci frecand sticla ceramica, ati putea crea zgarieturi.

Aragazul electric produce caldura prin transformarea energiei electrice care trece prin bobina in caldura utilizand metale conductibile. Prezinta un termostat ce precizeaza atunci cand arzatorul este pornit. Nu multe modele dispun de acea functionalitate si anume de informare referitor la temperatura ridicata a suprafetei de gatit.

Chiar si cuptoarele cu bobina electrica produc caldura fara a genera flacari. Asadar, riscul producerii unui incendiu este minim.

Pe de alta parte, distributia neregulata a suprafetei bobinei poate conduce la gatitul neuniform.

Aragazul cu inductie

Este o alternativa foarte apreciata in randul cumparatorilor. Daca modelele clasice cu flacara deschisa sau cu incalzire electrica transfera mai mult sau mai putin eficient caldura catre vas, lucrurile se schimba in cazul aragazurilor cu inducite. Tehnologia inductiei transforma vasul de gati intr-o sursa de caldura.

Aragazurile cu inductie utilizeaza senzori amplasati sub suprafata plitei ce creeaza un camp magnetic atunci cand vasul din metal este amplasat deasupra elementului magnetic. Drept consecinta, in urma interactiunii electrmagnetice dintre suprafata si metal, temperatura de gatit creste.

De ce este considerata aceasta cea mai buna tehnologie de gatit? Este vorba, in primul rand, de faptul ca inductia incalzeste doar zona in care vasul ia contact cu suprafata sa. Zonele din apropiere raman aproape reci.

Mai mult decat atat, gratie reactiei de incalzire ce are loc la nivel molecular, alimentele sunt incalzite mai rapid, iar utilizatorul poate avea un control mai usor si mai precis asupra temperaturii.

Caracteristici generale

Dimensiuni

De regula, volumul interior nu este mentionat, fiind mai putin relevant. De cele mai multe ori este considerat suficient sa ne asiguram ca putem adauga doua tavi simultan.

Dimensiunile cuptorului ocupa cam 60-70% din volumul aragazului complet. Restul de 30-40% este atribuit plitei si panoului de control destinat accesarii tuturor functiilor produsului.

Daca obisnuiti sa gatiti mai multe feluri de mancare silmultan, atunci ar fi bine sa va orientati catre un cuptor mai mare. Dar trebuie sa aveti in vedere ca acesta va creste si dimensiunile produsului, dar si pretul.

Numar arzatoare

Cele mai multe aragazuri vin la pachet cu patru arzatoare de dimensiuni diferite. Exista si variante cu cinci arzatoare sau cu doua, insa acestea sunt destule  derare.

 

Siguranta

Sogiranta este esentiala, asa ca trebuie sa va asigurati ca exista elemente de siguranta atat la nivelul plitei, cat si la nivelul arzatorului. Acestea pot include un sistem care sa previna pornirea aparatului cat timp este activat. De asemenea, sistemele de siguranta, in cazul modelelor pe gaz, ar trebui sa vizeze si oprirea alimentarii cu gaz, in cazul in care flacara se stinge accidental.

Cele mai sigure variante ramane cele electrice in care nu exista scurgeri de gaz.

Tip de cuptor

Precum in cazul tehnologiei plitei, avem si pentru cuptor cateva variante din care puteti alege. Trebuie sa examinati cu atentie necesitatile voastre, pentru a alege in consecinta.

Pentru inceput, trebuie sa stiti ca exista doua tipuri: simplu sau dublu. Variantele simple dispun de un singur compartiment, iar cele duble sunt distribuite in doua spatii cu setari unice de gatit.

Aragazul cu cuptor pe gaz – gateste mancarea cu ajutorul radiatiilor de caldura produse de sursa prinicpala amplasata in partea superioara sau inferioara. Caldura degajata de acest element trece de la un perete metalic la altul gatind eficient mancarea. Avantajul acestora consta in faptul ca temperatura este distribuita uniform, iar mancarea este preparata destul de repede. Sunt usor de utilizat, curatat si pot fi la indemana oricui.

Aragazul cu cuptor electric – folosesc radiatiile de caldura pentru prepararea mancarii. Caldura produsa trece de la un perete metalic la altul, gatind uniform si in profunzime alimentele. Avantajul lor consta inf aptulc a temperatura este distribuita unifor, dar si rapid.

Aragazul cu cuptor mixt – multi utilizatori s-au plans de faptul ca aragazul cu gaz nu dispune de un cuptor de calitate, caldura produsa in interior nefiind distribuita uniform. Pe de alta parte, mai apreciate sunt cuptoarele electrice datorita puterii sale si a capacitatii de a prepara mai uniform mancarea. Insa, gazul preuspune un consum mai mic, de acea, cei mai multi prefera variantele mixte. In acest context, aleg aragazurile mixte cu plita pe gaz si cuptor electric.

Functii si Tehnologii

Autocuratarea – cea mai recomandata este autocuratarea pirolitica, pe care o gasim integrata in cadrul multor argazuri moderne. Aceasta presupune atingerea unei temperaturi de pana la 500 de gradfe Celsius, ce va transforma depunerile de mancare in cenusa. Ulterior, resturile rezultate sunt usor de indepartat.

Multe dintre acestea, se pot inchide in timpul procesului de supraincalzire prevenind incidentele nedorite. Astfel, multe aragzuri ce integreaza aceasta functie sunt realziate din materiale cu proprietati termorezistente si termoizolante mai bune.

Exista si variante de cuptoare ce includ tehnologii mai simple care au la baza aburul. Ele utilizeaza o cantitate redusa de apa pe care o transforma in abur. In urma contactului sau cu depunerile din interior, sunt indepartate foarte usor, fara substante de curatare ori caldura excesiva.

Control tactil – s-au dovedit a fi mai atractive ecranele tactile, in detrimentul modelelor cu butoane voluminoase. Toate setarile dorite le puteti realiza prin intermediul ecranului tactil. In ceea ce priveste eficienta in sine a produsului, nu are legatura cu ecranul. Am putea spune mai degraba ca ar fi vorba despre latura estetica.

Timer – este functia care va ofera posibilitatea de a regla durata de coacere. In acest fel, veti preveni gatirea excesiva a mancarii sau chiar arderea ei.

Gatire cu infrarosu – sunt modele avansate care utilizeaza tehnologia de gatire cu infrarosu. Aceasta functie reduce timpul de preincalzire cu pana la 20%. Gatirea rapida si eficienta a alimentelor permite ca acestea sa ramana suculente si sa isi pastreze gustul si aroma.

Deshidratare – permite gatirea alimentelor la o temperatura scazuta un timp indelungat. Tot sucul din alimente va fi transformat in abur si evaporat.

Sistem de blocare a usii cuptorului – cuptoarele beneficiaza de sistem de incuiere a usii pentru a preveni deschiderea in timpul functionarii. Temperaturile din interior ajung la valori mari, de aceea, este bine sa preveniti orice incident.

Convectie – cuptoarele clasice utilzieaza bobine care se incalzesc si se bazeaza pe radiatiile produse de acestea. Unele modele nu garanteaza calitate, iar caldura poate fi mai intensa in anumite puncte, ceea ce conduce la coacere neuniforma. Variantele cu convectie utilizeaza ventilatoare pentru a sprijini circulatia aerului cald in toata cavitatea aparatului. Alimentele vor fi preparate mai rapid, dar si uniform.